Regiofinale TechniekToernooi Zeeland

Zeeuwen laten zich graag uitdagen als het om water gaat. Daarom roept Huis van de Techniek Zeeuwse basisschoolleerlingen van groep 5 tot en met op om deel te nemen aan deze ontwerp- en bouwwedstrijd.

De leerlingen kunnen meedoen aan de volgende uitdagingen:

  • Groep 5/6: het ontwerpen en bouwen van een waterrad dat een speelgoedbootje zo hoog mogelijk een helling opsleept. Op de website van TechniekToernooi is achtergrondinformatie beschikbaar (duurzame energie uit waterkracht, watermolen) en een werkbeschrijving.
  • Groep 7/8: het ontwerpen en bouwen van een duikboot die eerst zinkt en vervolgens na drie minuten weer boven komt drijven. Bij het onderzoek maken de leerlingen kennis met termen als de wet van Archimedes, onderzeeboten, zwaartekracht en dichtheid.

Tijdens de regiofinale, waar de twee beste ontwerpen per basisscholen strijden om de prijs, let de jury van hoogleraren op het onderzoeks- en ontwerpproces, het meest innovatieve ontwerp van de constructie, de beste samenwerking binnen het team en natuurlijk het winnende ontwerp.

De regiofinale voor Zeeland vindt plaats op donderdag 5 april bij het Centrum voor Toptechniek in Terneuzen. De winnende teams mogen naar de landelijke finale in Arnhem (juni 2018). Het vervoer naar beiden finales wordt verzorgd door Huis van de Techniek.