Een kijkje bij de Zeeuwse Havens

Geplaatst op: 18 februari 2019

Update 25-03-2019: het aantal beschikbare plekken voor het project Zeeuwse Havens is bereikt. Aanmelden is niet meer mogelijk. 

Er valt voor basisschoolleerlingen veel te zien en te beleven in de havens. Alles is groot en je kijkt je ogen uit. Zware kabels en grote kranen zorgen ervoor dat mensen net poppetjes lijken in een reuzenwereld. Er is veel werk, maar jongeren hebben vaak geen idee wat voor bedrijven er zijn gevestigd en wat die doen. Om basisschoolleerlingen een beter beeld van te geven, organiseren Zeeland Port Promotion Council (ZPPC) en Huis van de Techniek het project ‘Zeeuwse Havens’.

Wat houdt het project in?

Het project Zeeuwse Havens is bestemd voor leerlingen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen in Zeeland. Zij zien en ontdekken met eigen ogen het Zeeuwse havengebied. Het project bestaat uit vier onderdelen:

Gastles

Een vertegenwoordiger van een havenbedrijf dat gevestigd is in Vlissingen of Terneuzen brengt een bezoek aan de klas om te vertellen over wat het bedrijf precies doet. Op interactieve wijze neemt hij de kinderen mee in zijn verhaal en vertelt wat er allemaal gebeurt binnen het bedrijf en welke beroepen er zijn.

Bedrijfsbezoek

Na de gastles volgt een bedrijfsbezoek waarbij de leerlingen een kijkje achter de schermen krijgen. De leerlingen zien en beleven met eigen ogen wat er allemaal gebeurt bij het havenbedrijf. Het vervoer van en naar het bedrijf vindt plaats met de Techniekbus van Huis van de Techniek.

Projectopdracht

Na het bedrijfsbezoek gaan de leerlingen in de klas aan de slag met de projectopdracht voor het havenbedrijf. Dit kan in de vorm van een digitale poster of filmpje zijn, zoals een stop motion, reportage of een vlog. Het resultaat wordt na afloop van het project aan het bedrijf aangeboden.

In de poster of het filmpje visualiseren de leerlingen de reis van een product van het bedrijf, bijvoorbeeld een banaan of een smartphone. Welke reis ligt dit project af om te eindigen bij de klant? In de poster of het filmpje komt duidelijk naar voren welke rol het havenbedrijf in de productreis uitvoert, welke beroepen aan te pas komen en welke functies vervuld worden door meisjes/vrouwen.

Afsluiting

Ter afsluiting van het project, mogen de leerlingen een vaartocht maken door de havens van Vlissingen of Terneuzen. Deze vaartocht vindt – onder voorbehoud – op een nader te bepalen datum plaats. Het vervoer wordt verzorgd met de Techniekbus van Huis van de Techniek.

Deelname

Het project Zeeuwse Havens loopt van 11 april tot en met 21 juni 2019 en is bestemd voor alle Zeeuwse leerlingen uit groep 7 en 8. Deelname aan het project en het vervoer met de Techniekbus zijn gratis. U kunt uw school tot 1 april 2019aanmelden via de website van Zeeuwse Havens.

Heeft u vragen? Ga dan naar de website van Zeeuwse Havens of neem contact op met Paulien van ’t Westeinde (projectcoördinator) via 06 – 20 66 14 26.

Voor in de agenda

  • februari/ maart (week 6-13): scholen kunnen zich aanmelden
  • maart (week 11-14): afspraken maken voor de gastles en het bedrijfsbezoek (door de leerkracht)
  • april/ mei (wk 14-20): gastlessen en bedrijfsbezoeken vinden plaats
  • week 21/25: werkstukken inleveren