Boeken

Stijn, de uitvinder

Auteur:
René van der Velde
Uitgever:
Ploegsma

Voor alle problemen uit het dagelijks leven weet Stijn raad. Wil hij geen kus krijgen van zijn tante, dan ontwerpt hij een oplossing. Verhaal op verhaal lost hij problemen op eigenzinnige wijze op. Door deze verhalen te lezen krijgt iedereen zin om problemen met techniek op te lossen.

Je kan bij dit boek denken aan hele open ontwerpprojecten. Laat je leerlingen zelf een probleem signaleren en gebruik de generieke methodenkaarten van de TU Delft en Ontwerpbureau Meeple om de leerlingen te begeleiden. In deze kaarten zijn de stappen van ontwerpend leren casus-onafhankelijk uitgewerkt en weet je precies wat je kunt doen om het ontwerpproces te faciliteren. Kijk voor meer informatie op www.ontwerpenindeklas.nl.

Bestellen

Kobe maakt een museum

Auteur:
Ashild Kanstad Johnsen
Uitgever:
De Vier Windstreken

In ‘Kobe maakt een museum‘ bewaart Kobe alles wat hij op straat heeft gevonden. Hij ontdekt hoe je van afval nog iets nieuws kunt maken. Een mooie aanleiding om met je klas te brainstormen over wat je uit afvalmaterialen kan maken en het dan ook echt te gaan maken. Het slopen van apparaten en er dan kunstobjecten van maken, net als Kobe, is ook een optie. Het lezen en bekijken van dit boek tijdens een ontwerpproject werkt ook inspirerend. Dit boek is ook goed te combineren met ‘Explorer of the World‘, vol oefeningen om als een kunstenaar te verzamelen en te creëren.

Bestellen

Haas en Mol zoeken een uitweg

Auteur:
Hans de Beer
Uitgever:
De Vier Windstreken

Een prachtig boek voor kleuters is ‘Haas en Mol zoeken een uitweg‘ van De Vier Windstreken. Mooie illustraties en een verhaal met veel kansen om te ontdekken, onderzoeken en ontwerpen! Haas is zo nieuwsgierig naar de andere kant van de snelweg, dat hij op een dag besluit over te steken. Na een ongeluk kan hij niet meer terug naar zijn kant van de snelweg. Hij heeft een manke poot en loopt niet meer zo snel. Haas durft én kan niet meer terug. Ontwerpbureau Meeple heeft voor www.kleuteruniversiteit.nl een prachtig project gemaakt vol ontwerpen, onderzoeken, ontdekken, wetenschap en technologie. Beleef samen met je kleuters avonturen aan de hand van het boek. Hoe kan Haas weer thuis komen? Hoe kun je een stevige tunnel maken? Ontdek de wereld onder de grond en help Haas en Mol!

Bestellen

Karel Klus bouwt een huis

Auteur:
George Johansson
Uitgever:
Jens Ahlbom

Oh, oh oh… het huis van Karel stort in! Dat biedt nieuwe kansen, want nu kan Karel eindelijk zijn droomhuis bouwen. Met je klas kan je ook gaan fantaseren over droomhuizen en ze werkelijkheid maken. Introduceer gereedschap in de hoeken – oefen timmeren, schuren en met begeleiding ook het zagen en bouw met elkaar een droomhuis. Een mooi boek om te gebruiken in de groepen 1&2!

Bestellen

Een gat in mijn emmer

Auteur:
Ingrid en Dieter Schubert
Uitgever:
Lemniscaat

In ‘Een gat in mijn emmer‘ ontdekt Beer dat hij de bloemetjes in de tuin geen water kan geven omdat er een gat in zijn emmer zit. Samen met vriend Egel gaat hij dit probleem oplossen en probeert van alles. Met je kleuters kun je ook aan de slag gaan rond dit probleem. Hoe lossen zij het op? Waarom hebben bloemetjes water nodig? Kunnen we een buizenstelsel aanleggen op het schoolplein? Wat als de bloemetjes op het dak groeien, hoe komen we er dan bij? Kortom, een perfect boek voor de groepen 1&2!

Bestellen

Wetenschappen in beeld

Auteur:
Margreet de Heer
Uitgever:
Meinema

Wat is Weten? En wat is Wetenschap? Margreet de Heer brengt deze zoektocht in een stripboek levendig en kleurrijk in beeld. In een chronologische strip traceren Margreet en haar man Yiri het ontstaan van de verschillende wetenschappelijke disciplines. Ze gaan van de wiskunde van Pythagoras, via de middeleeuwse alchemie naar de Wetenschappelijke Revolutie van de zeventiende eeuw, om ten slotte te belanden bij de twintigste-eeuwse quantumtheorie. Onderweg komen zij vele bekende en minder bekende wetenschappers tegen: Archimedes die ‘Eureka!’ riep, Galileo die ruzie kreeg met de kerk, Newton die een appel zag vallen, Darwin die op wereldreis ging – maar ook de vrouw van Antoine Lavoisier die haar man misschien wel overschaduwde…

Bestellen

Het Klokhuisboek over hersenen

Ademen, lopen, eten, drinken, plassen, dromen, dansen, voetballen – al deze dingen worden geregeld in je hoofd. Daar zitten je hersenen. En die zijn dag en nacht voor je aan het werk. Maar hoe werken je hersenen precies? Wat gebeurt er in je hoofd als je dyslexie of ADHD hebt? Wat is coma? Wat houdt…

Onderzoeken en ontwerpen met 4- tot 14 jarigen: inspirerende praktijkvoorbeelden

Auteur:
Ed van den Berg, Peter Bom, Jos Marell, en Ineke Frederik met een voorwoord van KNAW President Hans Clevers en bureauredactie door Henny Kramers.
Uitgever:
Nederlandse Vereniging voor Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON)

Het boek bevat activiteiten en lesbeschrijvingen voor lessen natuurwetenschap en techniek met nadruk op onderzoeken en ontwerpen. De praktijkvoorbeelden hebben hun waarde bewezen in de klas en zijn niet alleen voorbeeldactiviteiten voor allerlei aspecten van ontwerpen of onderzoeken maar illustreren tegelijkertijd een spectrum aan vakdidactiek. Daardoor is het boek ook geschikt voor lessen vakdidactiek en nascholing.

De prijs voor dit door Tim Jacobs prachtig vormgegeven boek kon laag blijven dankzij sponsoring. De ledenprijs is 12 euro, niet-leden betalen 15 euro. Daar komen verzendkosten nog bij. Het boek kan besteld worden via ledenservice@nvon.nl onder vermelding van artikel nummer 20.

Wetenschappelijke doorbraken de klas in!

Auteur:
Marieke Peeters, Winnie Meijer en Roald Verhoeff (redactie)
Uitgever:
Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit Nijmegen l ISBN: 978-90-818461-1-0

Deel 2. van de boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’, met als titel ‘DNA, Gedrag en Infecties onder de loep’. Deze boekenreeks biedt inspiratie en concrete handvatten aan leraren om zelf met wetenschap in de klas aan de slag te gaan. Op de bijbehorende website staan per hoofdstuk filmpjes, materialen en hyperlinks, onderverdeeld in de zeven stappen van onderzoekend leren.  

Bestellen

Gedrag in uitvoering

Auteur:
Diana Smidts en Mariëtte Huizinga
Uitgever:
Uitgeverij Nieuwezijds | 2011, ISBN: 9789057123177

Gedrag in uitvoering bespreekt verschillende soorten gedragsproblemen bij kinderen en pubers en biedt praktische adviezen om hiermee om te gaan. Om in het dagelijks leven zelfstandig en efficiënt te kunnen functioneren, moeten we ons gedrag in goede banen leiden. Bijvoorbeeld om op tijd te komen voor een afspraak, om teleurstelling te onderdrukken bij een cadeautje dat tegenvalt of om huiswerk te plannen. De vaardigheid om gedrag in goede banen te leiden, is afhankelijk van denkprocessen die executieve functies worden genoemd. Naarmate kinderen ouder worden, ontwikkelen executieve functies zich en kunnen kinderen hun gedrag beter en zelfstandiger sturen. Maar er zijn ook kinderen bij wie dat niet zo soepel verloopt. Wanneer er sprake is van problemen met executieve functies, zijn de gevolgen meestal ingrijpend. Niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. Dit boek is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met kinderen en pubers: ouders, docenten en hulpverleners.

Bestellen