Minizonnebootrace: een uitdagende wedstrijd voor het basisonderwijs

Geplaatst op: 26 februari 2018

“Techniek, daar krijg je toch vieze handen van?” Deze en andere vooroordelen over techniek zijn het beste te ontkrachten door ermee aan de slag te gaan. Al tien keer eerder werd de Minizonnebootrace gehouden, waarbij groep 7 en 8 leerlingen fanatiek een bootje bouwde dat voortbewoog op zonne-cellen. Huis van de Techniek daagt ook dit jaar 10- tot 12-jarigen uit om aan de slag te gaan.

Gastles op school: een goede voorbereiding is het halve werk

Ter voorbereiding op het bouwen van de bootjes is mogelijk om een gastles door een Techniek Ambassadeur (een medewerker van een technisch bedrijf) aan te vragen. De Techniek Ambassadeur geeft in de klas de leerlingen uitleg over deze vorm van duurzame energie en deelt handige tips. Daarnaast biedt de Ambassadeur hulp bij bijvoorbeeld het solderen van de aandrijving van de bootjes.

Finaledag

Per school mogen er twee bootjes meedoen aan de finale die plaatsvindt op zaterdag 23 juni in Vlissingen. Huis van de Techniek stelt twee aandrijfsets (zonnecel, motor, schroefas) beschikbaar. Natuurlijk mogen er meerdere bootjes worden gemaakt, extra sets hiervoor kunnen voor € 15,- worden bijbesteld. Door middel van een voorselectie op school wordt bepaald welke twee bootjes hun school vertegenwoordigen op de finale. Naast het snelste bootje, zal de jury ook een winnaar aanwijzen op het gebied van innovatie en afwerking.

Aanmelden

Deelname aan Minizonnebootrace is gratis, alsook de gastles van de Techniek Ambassadeur en het vervoer met de Techniekbus. Ga naar de website van Minizonnebootrace om aan te melden en voor meer informatie. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Paulien van ’t Westeinde via telefoonnummer 06 – 20 66 14 26.