Onderzoekend en Ontwerpend leren

Hoe komt het dat het gras groen is? Hoeveel sterren zijn er eigenlijk? Wat is een fossiel? Hoe bouw je een sterke brug zonder spijkers? Leerlingen in het basisonderwijs zitten boordevol vragen, ze zijn nieuwsgierig én creatief en willen op ontdekkingstocht naar antwoorden. Elk kind heeft op zijn eigen manier talent voor wetenschap en techniek.

Onderwijs in wetenschap en technologie is veel meer dan ‘iets volgens recept in elkaar zetten’. Het geeft leerlingen de gelegenheid om creatief met hun kennis om te gaan. Dat is wezenlijk anders dan in de reguliere lesstof. Het leuke van ontwerpen is dat er niet één vaste oplossing of vast antwoord is. Het eindresultaat is niet bij voorbaat bekend: heel veel oplossingen en uitkomsten zijn mogelijk. Deze benadering, die kenmerkend is voor ontwerpend leren, is een essentiële toevoeging aan ons onderwijs. Zo krijgen alle leerlingen de ruimte om hun talenten te ontwikkelen.

Onderzoekend leren start vanuit verwondering. Als je zelf in staat bent tot verwondering, herken je dit natuurlijke proces veel beter bij leerlingen. Veel volwassenen hebben moeite om zich te verwonderen. Ze nemen hun omgeving voor lief. Stellen geen vragen meer. Ontdek de kracht van verwondering!

Onderzoekend en ontwerpend leren komen voor een deel overeen met elkaar, maar verschillen ook van elkaar. Beide vormen worden in zes stappen doorlopen:

Onderzoekscyclus-RGB-web-open-280x280Ontwerpcyclus-RGB-web-dicht1-280x280

 

Voorbeelden onderzoekend en ontwerpend leren

  • Bekijk hieronder een goed voorbeeld van ontwerpend leren in de klas (in 2 video’s).

  • Niet de lesmethode, maar de ontwikkeling van het kind moet centraal staan. APS daagt leerlingen uit om over een probleem na te denken en hier een oplossing voor te ‘ontwerpen’ in een ict-rijke leeromgeving. Bekijk hier de video.
  • Hanno van Keulen (expert op het gebied van onderzoekend en ontwerpend leren) stelt dat er in ieder aspect van de wereld om ons heen wel een technisch of wetenschappelijk fenomeen valt te herkennen waaraan iets te ontdekken en te leren valt. In dit filmpje te zien hoe techniekdocente Hester Kleinhans op basisschool De Ontdekkingsreis het onderzoekend leren in haar les vormgeeft.